Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Kiemelt Linkek

Texán Tenyésztő Egyesület

V-34 Egri Egyesület

 
Menü
 
Vendégváró
 
Képtár

(katt a képre)

 
Videótár

(Katt a képre)

 
Vendégkönyv

(katt a képre)

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
A lap szerkesztője

MÁTÉ GÁBOR

 
Útvonal tervezők

(katt a képre)

 
Ajánlott böngészők

(katt a képre)

 
Fajtaleírások
Fajtaleírások
: 01. Fajtaleírás

01. Fajtaleírás

Mondain.

MONDAIN

 

Alak: A galamb formája nagyon karakterisztikus, jellemzői: nagy, nehéz (súlyos), alacsony, rövid lábakkal és rendkívül széles mellel. A mellét nem emeli, szinte vízszintes. Rövid formája ellenére - mivel lábai rövidek - alacsony, így mutatós, szép galamb. A súly 900 gramm minimum a tojóknál és 1000 gramm minimum a hímeknél. De az ideális súly 100 grammal meghaladja az alsó normát. Az itt megadott normát nem tanácsos túlhaladni, mert ezt a fajta továbbszaporítása bánná! A galamb hosszúsága kézben a csőrhegytől a farok végéig 43 cm a hímeknél, 40 cm a tojóknál (körülbelül).

 

Fej: A test nagyságához képest kicsi, sima, bóbita nélküli, a koponyának egyenes vonalat kell követnie, a homlok gömbölyű és elég széles, szinte derékszöget zár be a csőrrel. A homlok nem lehet húzott, nyújtott, de túlságosan előredomborodó sem.

 

Csőr: Egyenes, közepesen hosszú, vékony, majdnem hogy gyenge. A felső csőrkáva görbe végű és kicsit túlhaladja az alsó csőrkávát. A csőr színe a tollazat színétől függően változik. A fehéreknél szaru színű, a sárgáknál és vörösökvél és ezek pikkelyes változatainál valamivel sötétebb (ideális esetben szaruszínű). Szalagosaknál, kovácsoltaknál, valamint a tarkáknál sötét.

 

Szem: A szem pupillája fekete. Az írisz a fehérek és a túlnyomóréazt fehér-tarkák esetében sötét vagy más néven "bükköny szemű". Más színváltozatoknál a narancssárgátóltól a narancs pirosig változik. Az úgynevezett kakasszem volna a kívánatos. A gyöngyös szem nem megengedett, mint ahogy a folyt és tört szem sem.

 

A szem környéke: A szemgyűrű, szembőr a tollazat színéhez igazodik. Világos színű, a fehéreknél kicsit sárgább, a sárgáknál és a vörösöknél illetve ezek tarka és pikkelyes változatainál, palaszürke a szalagos, illetve a sötét, kovácsolt színeknél, valamint a feketéknél.

 

Nyak: Elég rövid, széles alapból indul, a fej felé vékonyodó, előredomborodó, összességében kecses.

 

Mell: Mély, különösen széles és nagyon húsos (izmos). A mellcsont körülbelül 10 cm hosszú és egyenes.

 

Hát,derék: A hát a vállak magasságában széles, a derék keskeny, ennek ellenére a hát lehetőleg zárt, ne pedig nyitott legyen. Felülnézetben gömbölyű.

 

Szárnyak: Rövidek, szélesek, a felső rész nagy és domború, pajzs alakú. A szárnyak testhez simulók, a végeik a derékhoz simulnak, elérik a farkat, de nem kereszteződnek rajta.

 

Farok: Rövid, majdnem vízszintesnek kell lennie, ha a madár mozgásban van.

Lábak: Rövidek, egyenesek, széles állásúak, a könyöklés, rogyott láb hibának számít! A combok erősek, az újjak is erősek, jól széttártak. A karmok színe megegyezik a csőr színével.

 

Tollazat: Jól tömött, a tollak nem nagyon hosszúak, szorosan a testhez simulóak, míg a hasalj és a combok lazán álló, dús tollazata majdnem eléri a földet.

 

Színvariációk:

 

Egyszínűek: fehér, fekete, vörös, sárga, okkersárga vagy arany.

 

Kétszínűek: tigristarkák (babozottak), mely tulajdonképpen egyenletes babozottságot jelent, foltostarkák - fekete, vörös, sárgatarkák -, a tarkázottság a testen lehetőleg egyenletes elosztású legyen.

 

Szalagosak: két szabályos csíkkal és fehér háttal(!) vagy ezek pikkelyes változatai, szalagos kék (szürkés kék), kék deres, vörös fakó, kék kovácsolt, vörös kovácsolt. Más színek is elfogadottak azzal a kikötéssel, hogy a genetikai feltételeknek megfeleljenek. Ehhez bizonyos darabszám kell az adott színből, melyből több éven keresztül kiállításon előírt mennyiségű öreg, illetve fiatal galambot kell bemutatni. Ezen túlmenően a meghatározatlan színűek kiállításon kizárásra kerülnek.

 

Mondénok hibái: Nem elég széles mell, hosszú szárny vagy lógó, kereszteződött szárny, hosszú széles farok, nem elég rövid lábak, keskeny állás, rövid nyak, nem gömbölyű forma, széles derék, nyitott hát, nagyon erős fej, nagyon világos szemek (citromsárga), rövid csőr, nyak, - a fej alatt is nagyon vastag, a vízszintestől eltérő, emelt testtartás. A comb és hastollazat nagyon rövid vagy nem elég dús (nadrághiány), lógó vagy tulságosan feltartott farok, rózsaszín szemgyűrű a fehér galamboknál vagy túl színes a sárgáknál és vörösöknél.

 

Kizáró hibák: Keskeny, hosszú mell, vékony test, nincs forma. Farok, szárnyak nagyon hosszúak, emelt melltartás, lógó farok. Tört, folyt szemek vagy gyöngyös szemek, vagy a két szem különböző színű. Sudár, magas állás. Minimális súlyhatár alatti súly (erősen súlyhatár alatti súly körülbelül 100 grammal). Meghatározatlan színek. Fehér galamboknálpiros szemhéj és szemgyűrű. Foltos csőr, a tollazatban fehérek esetén más szín.

 

Bírálati szempontok:

Alak, Fej, Csőr, Szem, A szem környéke, Nyak, Mell, Hát-derék, Szárnyak, Farok, Lábak, Tollazat, Színvariációk, Mondénok hibái, Kizáró hibák.

 

Gyűrűméret : 11mm

 
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Számláló
Indulás: 2007-11-13
 
Óra
 
Vendégváró
 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Névnapok

 
Könyv ajánló

(katt a képre)

 
Weblap fordító
 

A lap látogatói

 (Katt a képre)

 
Modena standard

(katt a képre)

 
Mondain Standard

(katt a képre)

 
Texán standard

(katt a képre)

 
Nemzetközi látogatók

free counters

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!