Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Kiemelt Linkek

Texán Tenyésztő Egyesület

V-34 Egri Egyesület

 
Menü
 
Vendégváró
 
Képtár

(katt a képre)

 
Videótár

(Katt a képre)

 
Vendégkönyv

(katt a képre)

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
A lap szerkesztője

MÁTÉ GÁBOR

 
Útvonal tervezők

(katt a képre)

 
Ajánlott böngészők

(katt a képre)

 
Fajtaleírások
Fajtaleírások
: 02. Fajtaleírás

02. Fajtaleírás

Mondain.

Összbenyomás: A Mondén egy nyugodt vérmérsékletű, nagytestű, kerek galamb, kecses nyakkal és finoman ívelt, a testéhez mérten kicsi fejjel, ami a madárnak egy elegáns kisugárzást ad.

Bírálatkor: Minden résznek külön kiemelt értéke van. A mindenkori bírálatnak kell meghatározni a tenyésztés irányvonalát, valamint szem előtt tartania a mindenkori standard követelményeit, mert ez a legjobb módja a fajtajegyek megismertetésének a tenyésztőkkel.

Test: Szép kerek forma minden nézetből, erős robosztus kisugárzással, feszes alsó résszel, dús hátsó tollazattal.

Kívánalom: Mindig egy képzeletbeli célkeresztben kell látni a Mondént. A fejnek és nyaknak a lábakkal egyvonalban kell elhelyezkednie (típusos testtartás).

Hibák: Ha a test ovális vagy a madár emeli a mellét (mérlegállás), illetve a nyak – fej nincs a lábakkal egyvonalban (el van csúszva), akkor nincs meg a típusos testtartás. Kizáró hibák. A madár teste keskeny, hosszú (fajtajelleg hiánya), emelt testtartás, ferde mellcsont, élősködők.

Fej: A homlok előre domborodó szép ívelt felsőrésszel, majd a tarkótájt egyenletes vonallal csatlakozik a nyakrészhez. Elölnézetből a csőrtől kiindulva ék alakú formát kell mutatnia, ami a koponya felső része felé kiszélesedik. A fej mindig a test méretéhez képest legyen kecses, ívelt, amely meghatározó a nyak és a csőr szempontjából is.

 

Fej főbb hibái: -   húzott homlok

  -         lapos fejtető

  -         húzott tarkó

  -         erős fej

Nyak: Mindig legyen kecses, a válltól a fej felé egyenletesen elvékonyodó, de nem túl keskeny, majd a fejjel harmonikusan csatlakozó. A nyak találkozása a háttal. Ívelten csatlakozik. A nyak találkozása a beggyel: nem törik meg az ív (egy képzeletbeli „S” betűt kell elképzelni nagyobb „hasi” résszel). Fontos a nyakkimetszés, mert ha nincs meg az „S” ív, akkor a csőr túl közel kerül a nyaki részhez, és elveszik a galamb kecsessége. A csőr „lógni” fog, nem lesz megfelelő a tartása.

A nyak főbb hibái:- erős, vastag vagy rövid, behúzott nyak

                              - hosszú vékony nyak

Szem: A színeseknél az írisz narancssárga vagy tűzpiros, a fehéreknél sötétnek, teltnek (bükköny) kell lennie. A szemgyűrű vékony, a tollszínnek megfelelő és enyhén csipkézett. A szem legfőbb és kizáró hibája a tört szem, a fehér galamboknál a piros szemhéj és szemgyűrű.

 

Csőr, csőrdudor: Az ideális csőr a fejjel arányos, nem túl hosszú, a szemmel egyvonalban, viszont nem vízszintes tartásban, hanem attól mintegy 30-35o-kal lejjebb esik. A csőrdudor a Mondain-nál mindig osztott, sima felületű és fehéren porozott.

A csőr és karom színe:

-         fehér, vörös, sárga, sárga szalagos fakó, sárga szalagos kovácsolt színeknél világos szaru vagy szaru színű.

-         Szalagos kék, szalagos kékkovácsolt, fekete, kék deres és babos színeknél fekete vagy sötét szaru színű.

-         Vörös szalagos fakó, vörös szalagos kovácsolt, vörös deres, vörös tarka (babos) színeknél szaru vagy sötét szaru színű.

A foltos vagy sötét színeknél világos, illetve sérült csőr kizáró hibának minősül.

A csőr főbb hibái: - lógó csőr

                                 - hosszú csőr

                                 - erős csőr

                                 - kicsi csőr

Szárny: A testhez viszonyítva kerek, mintásoknál kettő szalaggal kell rendelkeznie. Az ideális szárnynál az első szalagnak a láb vonalához kell futnia. A farktollhoz jól záródik, nem ejti, nem keresztezi a másik szárny tollát.


 

Farktollak: A hossza megegyezik a szárny hosszával, vagy 1-2 cm-rel lehet hosszabb. Az ennél hosszabb farktollat büntetni kell. A farktollak tartása adja meg a madár helyes testtartását a tenyésztésben. Amelyik madárnak a farktollai lefelé állnak (ez kizáró tényező), annak a súlypontja hátul van (rakétaállás, emelt mell). Amelyiknek a farktollai fent vannak. Azoknak az egyedeknek a súlypontja alulra esik (előre bukik). Ezért mindig törekedni kell arra, hogy a nyak hátsó része a láb vonalával együtt fusson, és akkor a farktollak is a megfelelő dőlésszögben lesznek.


 

Tollazat: Minden színváltozatnál a tollazatnak száraz, puha és selymes tapintásúnak kell lennie. Egyenletesen feszes alul, és a fenék részen lazább, dúsabb, viszont a Mondain a kerekségét nem veszítheti el a több vagy kevesebb hátsó tollazat miatt. A mintás galamboknál a hát színe fehér, az egyszínűeknél a tollszínnel megegyező kell, hogy legyen. A fehér galambok tollazatának színbeli eltérése kizáró ok.


 

Lábak: Rövid, széles állással a combok erősek, az ujjak jól széttártak. A karmok színe megegyezik a csőr színével. A foltos karmok, a magas lábállás és sérült láb kizárást eredményez.

 

 

A lábak főbb hibái: - a comb tollazata rövid

                                   - keskeny lábállás

                                   - a láb nem elég rövid

       - rogyott, könyöklő láb

 

 
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Számláló
Indulás: 2007-11-13
 
Óra
 
Vendégváró
 
Naptár
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Névnapok

 
Könyv ajánló

(katt a képre)

 
Weblap fordító
 

A lap látogatói

 (Katt a képre)

 
Modena standard

(katt a képre)

 
Mondain Standard

(katt a képre)

 
Texán standard

(katt a képre)

 
Nemzetközi látogatók

free counters

 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!