Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Kiemelt Linkek

Texán Tenyésztő Egyesület

V-34 Egri Egyesület

 
Menü
 
Vendégváró
 
Képtár

(katt a képre)

 
Videótár

(Katt a képre)

 
Vendégkönyv

(katt a képre)

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
A lap szerkesztője

MÁTÉ GÁBOR

 
Útvonal tervezők

(katt a képre)

 
Ajánlott böngészők

(katt a képre)

 
Fajtaleírások
Fajtaleírások
: 12. Fajtaleírás

12. Fajtaleírás

Magyar Óriás

Magyar Óriás

 

 

Kitenyésztés helye: Magyarország, ahol főleg a Nagyalföld településeiben évszázadok óta tartják. Korábban „török galamb” valamint „magyar házi” néven is szerepelt. Ez a fajta múltjára vonatkozóan a török hódoltság korában és törökországi, de ismeretlen hátterű származására utal Még a 30-as években is gyakoriak voltak különböző (lábtollas, simalábú, kontyos, fésűs, simafejű) változatai. Többszöri próbálkozás után készült el és került elfogadásra 1960-ban első, egységes fajtaleírása.

 

Testfelépítés, testtartás: Óriás testű, arányos testalkatú, zömök, széles mellű, mély állású , kagylós fésűs, tollas lábú, erőt és méltóságot kifejező fajta. Testhossza a csőrhelytől a farok végéig 45-50cm. Magassága 25-28 cm. Törzsét jól fejlett, az erős csontozatra arányosan rakód izomzat borítja. Begye enyhén emelt, a háta törésmentesen lejt. A farok vége a talajt nem érintheti. A hímek testsúlya legalább 900g, a tojóké 800 g. Ezt a súlyt az egyedek kétéves korukra érik el.

 

Fej: Széles, erős. A homlok határozott ívben emelkedő, a fejtető enyhén ívelt, a tarkó felé lejtő.

 

Fésű: A tarkón helyezkedik, elálló, a két végén szabályos tollforgóval. Tollazata dús, tömött, fültől fülig terjedve félkörívet képez. Éle a fejtetőn kissé túlér. A fésű hátsó része és a nyakél sörénytollai között enyhe választóvonal van.

 

Szemek: A fehérek, a fehér fejű tarkák valamint a szívesek szivárványhártyája sötét, más színek esetén narancssárga. A szemgyűrűk keskenyek, a fehéreké, a vöröseké, a sárgáké és a sötét szemű tarkáké narancsvörös, a sötét színűeké palaszürke.

 

Csőr: A közepesnél kissé hosszabb, tőben vastag, fokozatosan vékonyodó kúpszerű. A felső csőrkáva enyhén az alsóra hajlik. A feketék és a kékek csőrszaruja sötét, a világos színűeké csontszínű. Hossza a csőrzugtól a kávák hegyéig 25mm. Az orrdudor fejlett, sima felületű, fehéren porozott.

 

Nyak: Rövid, vastag, tömött tollazatú, függőleges tartású. A toroktáj ívben kikerekített.

 

Mell: Széles, mély, elődomborodó, enyhén emelt tartású.

 

Hát: A szárnybúbok között széles, a farok felé fokozatosan keskenyedve, törés nélkül, enyhén lejt.

 

Szárnyak: Közepeshosszúságúak, a törzshöz zártan simulnak. A mell tollazata a szárnybúbokat részben takarja. A szárnyak hegyei a farok két oldalára fekszenek, de annak végét nem érik el, s egymást nem keresztezik.

 

Farok: A hát vonalát törés nélkül követi, vége a talajt nem érinti. A kormánytollak széles zászlójúak, szorosan zártak. A farok két toll szélességű.

 

 A kormánytollak száma: 12

 

Lábak, karmok: A lábak aránylag rövidek, erős csontozatúak, egyenesek, mérsékelten széles állásúak. A karmokig dús, hosszú tollazat borítja, amelyet a lábujjak közötti réseket takarva, a talajra fekszik. A karmok színe a csőr színével egyező. Lábtollazat: megkülönböztetjük a comb, a csüdök és az ujjak tollazatát. A csüd és az ujjak tollai együtt alkotják az enyhe ívben kifelé forduló, hézagmentes lábtollazatot, amely 15-18 cm hosszú, kemény tollgerincű, széles zászlójú tollakból áll, háromszoros fedésben. A hosszú középső sort felülről és alulról rövidebb támasztótollak erősítik. A lábujjak bőrlebenyéből kifelé irányuló és a talajra fekvő tollak félkörívet alkotnak (talptollak). Ez a „ gatya”. A combok hátsó oldaláról kifejezetten lefelé irányuló sarkantyú tollak erednek.

 

Tollazat: Tömött, az átlagosnál kissé hosszabb, a fedőtollak zártak, testhez simulók.

 

Szín- és rajzváltozatok: A tollazat egyszínű, vagy rajzos. Előfordulnak egyszínűek: szalagos kékben, fehérben, feketében, vörösben és sárgában. Tarkázottak ( fehér alapon fekete, vörös, sárga, kék babozással). Foltos tarkák ( fehér alapon a test egész területére kiterjedő szabálytalan foltozottsággal. Barátrajzúak, szívesek, deresek, csaposak és  kovácsoltak bármely színben.

 

Enyhe hibák: A világos színűek enyhén jelzett csőre. Mélyen tűzött, fejre boruló, keskeny, laza fésű. Hosszú, széles, ívelt farok.

 

Súlyos hibák: Kicsi, vékony, hosszú test, vékony, hosszú nyak, keskeny, lapos homlok, lapos fejtető, frerde fésű, tollforgó hiánya, felemás, tört- vagy gyöngyszem. Magas, X, vagy rogyott lábak, háromszínűség, széles, ívelt, villás, emelten hordott farok, lógó szárnyak, hiányzó zsírmirigy.

 

Gyűrűméret: 15 mm

 
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Számláló
Indulás: 2007-11-13
 
Óra
 
Vendégváró
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Névnapok

 
Könyv ajánló

(katt a képre)

 
Weblap fordító
 

A lap látogatói

 (Katt a képre)

 
Modena standard

(katt a képre)

 
Mondain Standard

(katt a képre)

 
Texán standard

(katt a képre)

 
Nemzetközi látogatók

free counters

 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND