Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Kiemelt Linkek

Texán Tenyésztő Egyesület

V-34 Egri Egyesület

 
Menü
 
Vendégváró
 
Képtár

(katt a képre)

 
Videótár

(Katt a képre)

 
Vendégkönyv

(katt a képre)

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
A lap szerkesztője

MÁTÉ GÁBOR

 
Útvonal tervezők

(katt a képre)

 
Ajánlott böngészők

(katt a képre)

 
Fajtaleírások
Fajtaleírások
: 13. Fajtaleírás

13. Fajtaleírás

Amerikai óriásposta.

Amerikai óriásposta

 

A „forma” kifejezés általában a madár együttes testfelépítését, állását és idomainak körvonalát jelenti. Ez az eszményi mintakép három nézeti rajza világosan illusztrálja.

 

Kiállítási pontokban kifejezve a STANDARD és a típus sajátos jellemző külső ismertető jeleit az adható pontok alapján meg lehet ismerni.

 

A három nézeti rajzra kell hagyatkozni, de ez az írott STANDARD összes alkotó elemeihez kapcsolódik.

 

Méret:

Magasság: 25-28 cm

Hosszúság: 24-26,5 cm

Szélesség a szárnybúbok között: 12,5-15 cm

A típusosabb madár előnyben részesül a csak méreteiben megfelelővel szemben. Különösen nagy és különösen kicsi madarak nem kívánatosak.

 

Súly: Habár az ideális súly nincs megállapítva egy csúcs minőségű, jó kiállítási kondícióban levő galambnak kézben tartva érzékelhetően szilárdnak, súlyosnak kell lennie.

Igy egy galamb súlya általában 85 dkg körül van. Lazaság és kövérség nem kívánatos tulajdonság, az értékelésnél hátrányos helyzetet idéz elő.

 

Fej:A fej íve fokozatosan és egyenletesen emelkedik a csőr hegyétől a szem fölé, majd töretlen vonalban lefelé halad a nyakba. A koponya csúcsa nem lehet lapos. Felülnézetben a szemek között markánsan széles legyen, egyenletesen szűkülve az orrdudorig. Nem lehet mélyedés vagy beszűkülés az orrdudor fölött. Nem mutatkozhat szögletesség a fej kontúrjában. Az egész fejnek erőt kell sugároznia, keskenység és gyengeség nélkül.

 

Szemek: Éles és tiszta, élénkséget fejeznek ki. Rubinvörös vagy narancsszínű, de a rubinvörös helyezendő előnybe. Kavics, tört vagy színtelen szemek súlyos hibának számítanak. Sötét szem megengedett a fehéreknél vagy a fehér-foltosoknál. Mindkét szemnek azonos színűnek kell lenni. Hamis gyöngyszem elfogadható barnáknál vagy kheki színűeknél.

 

Szembőr:Közepes méretű tiszta és sima, egyenletesen sötét vagy szilva színű változat lehet a színes madaraknál, hús színű és rózsaszín a fehéreknél és a fehér-foltosoknál.

 

Csőr: Közepesen hosszú, erőt és egyenes. Mindkét csőrkáva közel azonos erősségű és szilárdságú. Törés nélkül, simán megy be az arcba. Nem lehet a csőrkávák között érezhető rés, vagy a csőrkávák nem keresztezhetik egymást.

 

Orrdudor: Közepes méretű, sima szövetű és durva dudoroktól mentes. Simán illeszkedik a fej és a csőr közé. Az alsó káván nem lehetnek bibircsókok.

 

Nyak: Vaskos, közepes hosszúságú. Fokozatosan és egyenletesen vékonyodik el a válltól a fejig. Nem látszhat a nyelőcső vagy a nyakránc.

 

Testfelépítés: Összesen 36 pont van felosztva az egymással szorosan összefüggésbe hozható test- összetevők, - melyekbe beletartoznak a test, szárny, hát, hát, és mellcsont – között.

 

Ez tartja fent az erős hangsúlyt a kitenyésztett típus sajátosságán. Ezzel egyidejűleg lényeges pontok vannak juttatva a szem, csőr, lábak, fej, szín és mintázat tökéletesítésére, elősegítve az amerikai óriásposta, mint kiállítási tenyészgalamb növekvő státuszát, az erő és szépség megfelelő egyensúlyában tartásával.

 

Test: Rövid, széles mély és erőteljes felépítésű. Az egész test egyenletesen elkeskenyedő, külső megjelenése ék formájú, mely tisztán érzékelhető kézben tartva. A far alaposan tömött és elvékonyodó, szélesség és laposság nélkül, melyek széles farkat okoznának.

 

Hát: Lapos és egyenes, széles vállakkal, elkeskenyedve a jól tömött far irányába. A hát vonala a farokkal együtt a vízszintestől számítva kb. 12 fokos szöget kell, hogy bezárjon.

 

Mell: Kidomborodó, széles (12,5-15 cm a szárnyvégek között). Mély, és a szárnyvégeknél jol láthatóan kidomborodó.

 

Mellcsont: Mély, egyenesen és térben hosszan elnyúló megfelelően belesimulva a farba. Oldalnézetben saru formájú, egyenletesen hajlik a végbélnyílás irányába, megtartva a kellő mélységét a hátsó részen, bisztositva a jól tömött fart. Legyen megfelelően fedve szilárd, izmos hússal.

 

Szárnyak: A megfelelő arány a test hossza. Kidomborodó és erőteljes a szárnybúbtól a derékig, szembenézettben szorosan a testhez illeszkedve.

 

Az evezőtollaknak a farkon kell pihenniük úgy, hogy a két toll csúcsa majdnem érintse vagy érintse egymást. A szárnyak evező tollainak egyenletesen és jól kell fedniük a hátsó részt, fart. Az evezőtollak szilárd szövetűek. A teljes szárnypajzs sima, szorosan egymásra rétegződött fedőtollai a testhez simulnak. Nem megengedhető, hogy a szárnyvégek a farok alá essenek vagy a hátsó részen keresztezzék egymást. Az első és másodrendű evezőtollak szilárdan fedik egymást, és a testhez tapadnak. Nem szabad, hogy az evezőtollak tövénél lévő „fiókszárny” tátható legyen.

 

Farok: Határozott előírás szerint 12 erős szövetű farok tollból állhat. Legyezőszerűen szétterítve a tollaknak egymáshoz kell simulniuk határozottan fedve egymást, látható rés nem lehet közöttük. A jól összezáródó tollak szélessége kevéssel lehet csak több, mint egy farok toll szélessége. A szárnytollak végeitől 2,5 cm-rel hosszabbra nem nyúlhat. A háttal egyenes vonalban annak meghosszabbításaként 12-fokos szöget kell bezárnia. Egyenletesen simuljon a szilárd tömött farba.

 

Lábak-lábfejek: Közepes hosszúságúak, és kellő távolságra legyenek egymástól, enyhén meghajlított helyzetben. Erőteljes megjelenésű, utalva a csontozat szilárdságára. A combok teltek és izmosak. A lábszárakon és lábfejeken nem lehet toll. A lábujjak erőteljesek és egyenesek, hártyásság nélkül. A karmok színben megegyeznek a csőr színével.

 

Kiállítási kondíció: A galamb sértetlen, jó kondícióban lévő, egészséges, élénk, mindenütt egyenletesen átvedlett tollazatú legyen.

 

A tollazat, karmok, lábfejek nem lehetnek szennyezettek. Legyen nyugodt és kiegyensúlyozott a kiállítási ketrecben. Megfogva, kézben tartva és beállítás közben ne legyen vad. Ne legyen túlságosan kövér vagy sovány. Deformált, alakbeli rendellenes galambokat az eddigiekben ismertetett standard-el összhangban ki kell zárni.

 
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Számláló
Indulás: 2007-11-13
 
Óra
 
Vendégváró
 
Naptár
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Névnapok

 
Könyv ajánló

(katt a képre)

 
Weblap fordító
 

A lap látogatói

 (Katt a képre)

 
Modena standard

(katt a képre)

 
Mondain Standard

(katt a képre)

 
Texán standard

(katt a képre)

 
Nemzetközi látogatók

free counters

 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!