Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Kiemelt Linkek

Texán Tenyésztő Egyesület

V-34 Egri Egyesület

 
Menü
 
Vendégváró
 
Képtár

(katt a képre)

 
Videótár

(Katt a képre)

 
Vendégkönyv

(katt a képre)

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
A lap szerkesztője

MÁTÉ GÁBOR

 
Útvonal tervezők

(katt a képre)

 
Ajánlott böngészők

(katt a képre)

 
Fajtaleírások
Fajtaleírások
: 18. Fajtaleírás

18. Fajtaleírás

Angol Modena

Angol Modena

 

 

Származás: Az eredeti Modenai galamb felső Olaszországból származik. A XIV. század végén tenyésztették ki a Triganino  nevű  röpgalambból. A mai típust ebből az ősi olasz formából Angliában tenyésztették ki, a XIX. század második felében. Hazánkban 1972 óta ismert a fajta, és azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

 

Összbenyomás: Közepes nagyságú, minden oldalán jól lekerekített, széles és rövid. A méretben lehetnek eltérések, az arányosság a fontos. Az átlagos madarat előnyben kell részesíteni, de az azonos típusú és alkatú egyedeknél a nagyobb testű élvez előnyt. Az alak mindig fontosabb a nagysággal szemben. A farok erősen felhúzott, szabad és széles állás, erőteljes.

 A nagyságot illetően a King és a Német Modenai között helyezkedik el, de a King nagysága felé közelít, ami nem jelenti azt, hogy King nagyságúnak kell lenni. Az apró, vékonycsontozatú egyedek sem kívánatosak.

 

Fej: Széles, erősen meredek homlok, a fejtető hosszúkásan ívelt és magas a fej hátsó része határozott ívű, sima.

 A túl széles homlok ernyős szemet eredményez, ez hiba! De a túl keskeny homlok is kerülendő. Elölről nem látszanak a szemek. A fejtető a vastag nyak miatt nem kerek /gömbölyű/ hanem törésmentesen ívelt.

 

Szem: Narancs színű tol a vörösig, a barna színűeknél világosabb lehet, a szemgyűrű keskeny a fej színéhez igazodik.

 A tört szem, a felemás, aszimmetrikus szem hiba.

 

Csőr: Középhosszú, erős, fehéreknél világos, a vöröseknél és sárgáknál világos szaruszínű. A többieknél a toll színéhez igazodó. Az orrdudor kicsi.

 A túl erős csőr-csőrdudor „Kinges” jellegre utal, a túl vékony-hosszú csőr szintén nem kívánatos.

 

Nyak: Közepes hosszúságú hátranyomott. Teljes szélességgel indul a testből, az erőteljesen kifejlett tarkó miatt csak kis mértékben keskenyedik el.

 A vékony és hosszú nyak miatt elveszti a galamb az ideális alakot, nem arányos. A helytelen nyak-fejtartás miatt leszegett fejnél a csőr belemélyül a begybe, ez hiba.

 

Mell: Széles, kidomborodó, minden oldalon jól lekerekített.

 A széles, mély, kerek mell az igazi jellemzője a kiváló példányoknak. Az osztott mell kerülendő.

 

Has: Toll dús, a mell az üleptollazattal félkört alkot.

 

Hát: A vállaknál széles, hátrafelé valamelyest szűkül, rövid, a hátrahajló nyak és az emelt farok miatt lényegében nem is látható.

 A hát vízszintes! A keskeny vagy lejtős hát rossz szárnytartást eredményez.

 

Szárnyak: Rövid és széles, a szárnyvégek felfekszenek a farokra.

A szárnybúbok simuljanak a széles mellbe.

 

Farok: Hosszúsága illik a testhez, erősen visszahúzott, magasra emelt, töve széles a vége felé kissé keskenyedik, zárt.

A rövid hát miatt szinte nyaktőnél indul. Rövid tollú, erősen emelt, a vége a fejtető magasságában van, de azt ne érje túl!

 

Lábak: A test középső része alatt helyezkednek el, közepes hosszúságúak, erősek, eléggé szélesen álló, egyenesek, meglehetősen merőlegesek. Lehetnek simák vagy enyhén tollasak. A lábujjak kopaszok. A felső comb alig látható. A karmok színének nincs jelentősége.

Alapvetően meghatározza az Angol Modena összbenyomását. A lábak elhelyezkedése és a test tartása egymástól függő tényezők! A felhúzott mell esetén a lábak túlságosan hátul, túl felhúzott farok esetén túlságosan elöl építettnek tűnik. Az egyenes merőleges láb, nem függőlegest jelent! Egy erőteljes, széles állást tükröz. A lábak vastagsága mutatja az Angol Modena csontozatát, ha a 9 mm – es gyűrűt nem tölti ki kellően, az vékonycsontozatú nem tenyész egyed. A lábak hosszúságát illetően a tojók kicsit mélyebb állásúak még a hímek magasabb állást mutatnak. A karmok és a csőr színe mindig egységes.

 

Tollazat: Jól fejlett, testhez álló zárt. Rövid, széles tollak.

A túl hosszú tollú, laza tollszerkezetű egyedek nem ideális testtömeggel és testarányokkal rendelkeznek.

 

Durva hibák:

• Túl keskeny vagy hosszú test és fej

• Vékony vagy hosszú nyak

• Lapos homlok és fejtető

• Túl hosszú csőr

• Lapos, keskeny és osztott mell

• Lapos vagy ferde farok tartás, farok alá lógó szárnytollak

• Túl szűk, mély vagy túl magas állás

• Tollas lábujjak

• Fehér szárny és farok tollak /kivéve a tarkák/

• Nem tiszta, mosott alapszín vagy szárnyjelzésszín

• Schiettiknél fehér has és üleptoll.

• Gazziknál a hiányos, szegényes fejrajz, színes tollak a mellen, a nyakon vagy a hason, átszínezett hát, nagyon színes comb, nagyon fehér ék

• A fehér alapszínű magnaniaknál a kék farok.

 

Értékelés: Összbenyomás – Alak, méret, állás és testtartás – Fej – Nyak – Szemszín- Kondíció – Szárnyszín és rajz, alapszín és a gazzinál a rajzolat.

 

Gyűrűméret: 9 mm

 
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Számláló
Indulás: 2007-11-13
 
Óra
 
Vendégváró
 
Naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Névnapok

 
Könyv ajánló

(katt a képre)

 
Weblap fordító
 

A lap látogatói

 (Katt a képre)

 
Modena standard

(katt a képre)

 
Mondain Standard

(katt a képre)

 
Texán standard

(katt a képre)

 
Nemzetközi látogatók

free counters

 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND