Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Máté Csaba Mondain és Texán tenyésztő
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Kiemelt Linkek

Texán Tenyésztő Egyesület

V-34 Egri Egyesület

 
Menü
 
Vendégváró
 
Képtár

(katt a képre)

 
Videótár

(Katt a képre)

 
Vendégkönyv

(katt a képre)

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
A lap szerkesztője

MÁTÉ GÁBOR

 
Útvonal tervezők

(katt a képre)

 
Ajánlott böngészők

(katt a képre)

 
Fajtaleírások
Fajtaleírások
: 18. Fajtaleírás

18. Fajtaleírás

Angol Modena

Angol Modena

 

 

Származás: Az eredeti Modenai galamb felső Olaszországból származik. A XIV. század végén tenyésztették ki a Triganino  nevű  röpgalambból. A mai típust ebből az ősi olasz formából Angliában tenyésztették ki, a XIX. század második felében. Hazánkban 1972 óta ismert a fajta, és azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

 

Összbenyomás: Közepes nagyságú, minden oldalán jól lekerekített, széles és rövid. A méretben lehetnek eltérések, az arányosság a fontos. Az átlagos madarat előnyben kell részesíteni, de az azonos típusú és alkatú egyedeknél a nagyobb testű élvez előnyt. Az alak mindig fontosabb a nagysággal szemben. A farok erősen felhúzott, szabad és széles állás, erőteljes.

 A nagyságot illetően a King és a Német Modenai között helyezkedik el, de a King nagysága felé közelít, ami nem jelenti azt, hogy King nagyságúnak kell lenni. Az apró, vékonycsontozatú egyedek sem kívánatosak.

 

Fej: Széles, erősen meredek homlok, a fejtető hosszúkásan ívelt és magas a fej hátsó része határozott ívű, sima.

 A túl széles homlok ernyős szemet eredményez, ez hiba! De a túl keskeny homlok is kerülendő. Elölről nem látszanak a szemek. A fejtető a vastag nyak miatt nem kerek /gömbölyű/ hanem törésmentesen ívelt.

 

Szem: Narancs színű tol a vörösig, a barna színűeknél világosabb lehet, a szemgyűrű keskeny a fej színéhez igazodik.

 A tört szem, a felemás, aszimmetrikus szem hiba.

 

Csőr: Középhosszú, erős, fehéreknél világos, a vöröseknél és sárgáknál világos szaruszínű. A többieknél a toll színéhez igazodó. Az orrdudor kicsi.

 A túl erős csőr-csőrdudor „Kinges” jellegre utal, a túl vékony-hosszú csőr szintén nem kívánatos.

 

Nyak: Közepes hosszúságú hátranyomott. Teljes szélességgel indul a testből, az erőteljesen kifejlett tarkó miatt csak kis mértékben keskenyedik el.

 A vékony és hosszú nyak miatt elveszti a galamb az ideális alakot, nem arányos. A helytelen nyak-fejtartás miatt leszegett fejnél a csőr belemélyül a begybe, ez hiba.

 

Mell: Széles, kidomborodó, minden oldalon jól lekerekített.

 A széles, mély, kerek mell az igazi jellemzője a kiváló példányoknak. Az osztott mell kerülendő.

 

Has: Toll dús, a mell az üleptollazattal félkört alkot.

 

Hát: A vállaknál széles, hátrafelé valamelyest szűkül, rövid, a hátrahajló nyak és az emelt farok miatt lényegében nem is látható.

 A hát vízszintes! A keskeny vagy lejtős hát rossz szárnytartást eredményez.

 

Szárnyak: Rövid és széles, a szárnyvégek felfekszenek a farokra.

A szárnybúbok simuljanak a széles mellbe.

 

Farok: Hosszúsága illik a testhez, erősen visszahúzott, magasra emelt, töve széles a vége felé kissé keskenyedik, zárt.

A rövid hát miatt szinte nyaktőnél indul. Rövid tollú, erősen emelt, a vége a fejtető magasságában van, de azt ne érje túl!

 

Lábak: A test középső része alatt helyezkednek el, közepes hosszúságúak, erősek, eléggé szélesen álló, egyenesek, meglehetősen merőlegesek. Lehetnek simák vagy enyhén tollasak. A lábujjak kopaszok. A felső comb alig látható. A karmok színének nincs jelentősége.

Alapvetően meghatározza az Angol Modena összbenyomását. A lábak elhelyezkedése és a test tartása egymástól függő tényezők! A felhúzott mell esetén a lábak túlságosan hátul, túl felhúzott farok esetén túlságosan elöl építettnek tűnik. Az egyenes merőleges láb, nem függőlegest jelent! Egy erőteljes, széles állást tükröz. A lábak vastagsága mutatja az Angol Modena csontozatát, ha a 9 mm – es gyűrűt nem tölti ki kellően, az vékonycsontozatú nem tenyész egyed. A lábak hosszúságát illetően a tojók kicsit mélyebb állásúak még a hímek magasabb állást mutatnak. A karmok és a csőr színe mindig egységes.

 

Tollazat: Jól fejlett, testhez álló zárt. Rövid, széles tollak.

A túl hosszú tollú, laza tollszerkezetű egyedek nem ideális testtömeggel és testarányokkal rendelkeznek.

 

Durva hibák:

• Túl keskeny vagy hosszú test és fej

• Vékony vagy hosszú nyak

• Lapos homlok és fejtető

• Túl hosszú csőr

• Lapos, keskeny és osztott mell

• Lapos vagy ferde farok tartás, farok alá lógó szárnytollak

• Túl szűk, mély vagy túl magas állás

• Tollas lábujjak

• Fehér szárny és farok tollak /kivéve a tarkák/

• Nem tiszta, mosott alapszín vagy szárnyjelzésszín

• Schiettiknél fehér has és üleptoll.

• Gazziknál a hiányos, szegényes fejrajz, színes tollak a mellen, a nyakon vagy a hason, átszínezett hát, nagyon színes comb, nagyon fehér ék

• A fehér alapszínű magnaniaknál a kék farok.

 

Értékelés: Összbenyomás – Alak, méret, állás és testtartás – Fej – Nyak – Szemszín- Kondíció – Szárnyszín és rajz, alapszín és a gazzinál a rajzolat.

 

Gyűrűméret: 9 mm

 
Hungary
 
Üdvözlet

(Katt a képre)

 
Számláló
Indulás: 2007-11-13
 
Óra
 
Vendégváró
 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Névnapok

 
Könyv ajánló

(katt a képre)

 
Weblap fordító
 

A lap látogatói

 (Katt a képre)

 
Modena standard

(katt a képre)

 
Mondain Standard

(katt a képre)

 
Texán standard

(katt a képre)

 
Nemzetközi látogatók

free counters

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!